Ten krem to coś pysznego. Uwielbiam połączenie kwaśnego i słodkiego. Idealnie współgra w masach ciast i tortów, ale również jako jeden ze składników deserów. Ba! Pokusiłam się również dodać go do marynaty przed pieczeniem kurczaka. Można go trzymać do dwóch tygodni szczelnie zamknięty w lodówce.
Spróbujcie :)
Składniki:
2 żółtka
2 duże jaja
2 cytryny
90g masła
160g cukru
Przygotowanie:
Cytryny zalewamy wrzątkiem i po przestygnięciu dokładnie wycieramy. Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z obu cytryn i wyciskamy sok z miąższu.
Do niedużego garnuszka rozbijamy jajka i żółtka oraz dosypujemy cukier. Energicznie mieszamy na maleńkim ogniu, tak aby jajka się nie ścięły. Po wymieszaniu dodajemy masło oraz wlewamy sok z cytryn. Cały czas mieszamy do zgęstnienia kremu ( masa musi się zagotować i wówczas krem mzacznie gęstnieć, więc nie należy się zrażać, że chwilę to potrwa). Kiedy krem cytrynowy będzie gęsty, dodajemy skórkę z cytryn. Studzimy i używamy, lub przekładamy do słoiczka.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz