Czy są idealne pączki, skoro każdy z nas lubi inne? Jedni lubią z lukrem, inni z cukrem pudrem. Jedni jadają tylko z różą, marmoladą a inni z budyniem, czekoladą lub toffi. Ja dziś postanowiłam zaopiekować się słoiczkiem nutelli, ponieważ stała samotnie w szafce. Zapraszam Was na czekoladową podróż przez Tłusty Czwartek :)
Składniki (na ok 20 sztuk):
50g świeżych drożdży
szczypta soli
16g cukru wanilinowego
2 łyżeczki cukru
50g masła
250 ml ciepłego mleka
50 dag mąki pszennej
5 żółtek
Lukier:
sok z pomarańczy (1/2 sztuki)
3/4 szklanki cukru pudru
nutella
Przygotowanie:
Przygotowanie pączków rozpoczynamy od zrobienia rozczynu drożdżowego.
W kubku rozdrabniamy drożdże, które zasypujemy 2 łyżeczkami cukru, 2 łyżeczkami mąki i zalewamy 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcią (ok 10-15 minut).
W tym czasie rozpuszczamy masło w rondelku i pozostawiamy je do przestudzenia. Przesiewamy do miski mąkę, wsypujemy cukier waniliowy, szczyptę soli oraz wbijamy żółtka. Kiedy rozczyn będzie gotowy dodajemy go mąki razem z pozostałym ciepłym mlekiem i masłem. Ciasto wyrabiamy około 15 minut ręcznie lub maszynowo aż będzie gładkie, sprężyste i mocno napowietrzone.
Delikatnie podsypujemy dno miski mąką i pozostawiamy ciasto pod ściereczkę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30-45 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1,5 cm i wykrawamy z niego szklanką okręgi. Odkładamy je na kolejne 10 minut pod ściereczką do wyrośnięcia. Rozpuszczamy w tym czasie w garnuszku smalec lub rozgrzewamy olej. Delikatnie kładziemy pączki na tłuszczu smażąc z każdej strony na złocisty kolor (około 2 minut) sprawdzając patyczkiem, czy w środku są usmażone.
Do rękawa cukierniczego wkładamy nutellę i nakłuwając z boku ciepłe pączki wciskamy do nich masę.
Do szklanki wsypujemy cukier puder i mieszamy go z sokiem pomarańczowym. Dokładnie mieszamy i polewamy lukrem pączki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz