Od zawsze mam słabość do białej czekolady. Ale oprócz tradycyjnego zjedzenia kostki lub tabliczki możemy z niej stworzyć przepyszny zrównoważony w smaku deser. Mus łączy słodycz czekolady i delikatną kwaskowość konfitury mango z jabłkiem. A co jest jeszcze jego zaletą? To, że konfitura jest naturalna i bez dodatku cukru, a mimo to jest pyszna alternatywą dla nie jednego łasucha :)
Jest jeszcze jeden plus - jest to jeden z pysznych naturalnych przetworów jakie oferuje Eterno - marka, którą znalazłam dosłownie kilka kilometrów od mojego ursusowego gniazda ;)
Składniki:
tabliczka dobrej białej czekolady (100g)
łyżeczka drobnego cukru
1 duże jajko
125 ml bardzo zimnej śmietanki 30% do deserów
+ 200g konfitury mango z jabłkiem ETERNO
maliny do podania
Przygotowanie (4 porcje):
Do pucharków lub dużych kieliszków wykładamy łyżką konfiturę z owoców , tak aby rozłożyć ją równomiernie.
W tym czasie na małym ogniu roztapiamy czekoladę (nie możemy doprowadzić jej do wrzenia) i odstawiamy do delikatnego przestudzenia.
Białko oddzielić od żółtka i ubić je na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżeczkę cukru. Ubijać jeszcze przez minutę do otrzymania błyszczącej gładkiej masy.
Po ubiciu piany odstawić ją na chwilę.
Do czekolady dodać 3 duże łyżki zimnej śmietany - wymieszać łyżką. Dodać do czekolady żółtko i szybko wymieszać, aby żółtko się nie ścięło. W dwóch etapach delikatnie dodać ubite białka i równiez połączyć z czekoladą.
Ostatnim punktem przygotowania musu jest ubicie pozostałej śmietanki na sztywną pianę oraz dodanie jej do masy jajeczno czekoladowej. Po połączeniu ostatnich składników, wyłożyć gęsty mus do pucharków i wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem dodać do musu świeżych lub lekko rozmrożonych malin.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz