piątek, 8 maja 2020

Mus z białej czekolady z konfiturą mango- jabłko bez cukru




Od zawsze mam słabość do białej czekolady. Ale oprócz tradycyjnego zjedzenia kostki lub tabliczki możemy z niej stworzyć przepyszny zrównoważony w smaku deser. Mus łączy słodycz czekolady i delikatną kwaskowość konfitury mango z jabłkiem. A co jest jeszcze jego zaletą? To, że konfitura jest naturalna i bez dodatku cukru, a mimo to jest pyszna alternatywą dla nie jednego łasucha :)
Jest jeszcze jeden plus - jest to jeden z pysznych naturalnych przetworów jakie oferuje Eterno - marka, którą znalazłam dosłownie kilka kilometrów od mojego ursusowego gniazda ;)







Składniki:

tabliczka dobrej białej czekolady (100g)
łyżeczka drobnego cukru
1 duże jajko
125 ml bardzo zimnej śmietanki 30% do deserów

+ 200g konfitury mango z jabłkiem ETERNO 
maliny do podania








Przygotowanie (4 porcje):

Do pucharków lub dużych kieliszków wykładamy łyżką konfiturę z owoców , tak aby rozłożyć ją równomiernie.
W tym czasie na małym ogniu roztapiamy czekoladę (nie możemy doprowadzić jej do wrzenia) i odstawiamy do delikatnego przestudzenia.
Białko oddzielić od żółtka i ubić je na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżeczkę cukru. Ubijać jeszcze przez minutę do otrzymania błyszczącej gładkiej masy.
Po ubiciu piany odstawić ją na chwilę. 
Do czekolady dodać 3 duże łyżki zimnej śmietany - wymieszać łyżką. Dodać do czekolady żółtko i szybko wymieszać, aby żółtko się nie ścięło. W dwóch etapach delikatnie dodać ubite białka i równiez połączyć z czekoladą.

Ostatnim punktem przygotowania musu jest ubicie pozostałej śmietanki na sztywną pianę oraz dodanie jej do masy jajeczno czekoladowej. Po połączeniu ostatnich składników, wyłożyć gęsty mus do pucharków i wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem  dodać do musu świeżych lub lekko rozmrożonych malin.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz