Babeczki
bananowe nie muszą być traktowane jedynie jako deser. Te bez
dodatku cukru (słodzone jedynie smakiem dojrzałych bananów z
dodatkiem gorzkiej czekolady idealnie sprawdzą się na śniadanie
lub na drugie śniadanie do torebki lub szkoły.
Składniki (12 sztuk):
125 ml oleju roślinnego
3 banany (muszą być bardzo
miękkie i dojrzałe)
2 jajka
250 g mąki
1/2 łyżeczki sody
łyżeczka proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Przygotować 2
miseczki. Banany rozgniatamy dokładnie widelcem w misce numer jeden.
W drugiej misce również widelcem dokładnie mieszamy rozbite jajka
razem z olejem roślinnym. Do płynnych składników przesiać mąkę,
sodę oraz proszek do pieczenia. Na koniec łyżka połączyć
wszystkie składniki z rozgniecionymi wcześniej bananami.
Czekoladę kruszymy na małe kawałki i wsypujemy do masy. Mieszamy.
Masę bananową
wykładać do przygotowanych foremek na muffinki wyłożonych
foremkami. Piec
20 -22 minuty w rozgrzanym do 200
stopni piekarniku.
Smacznego :)
Świetny pomysł na drugie śniadanie do pracy! :)
OdpowiedzUsuń