Jeżeli lubicie pomarańcze, puszyste ciasto, lekką konsystencję...to to ciasto jest zdecydowanie dla Was. Uwielbiam ciasta ucierane za to, że wystarczy kilka minut i są gotowe do pieczenia. Mogą zastąpić przysłowiową babką.
Składniki:
200 g miękkiego masła
160 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
saszetka (40g) budyniu śmietankowego
180 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z pomarańczy
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki wody
+ wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Masło razem z cukrem umieszczamy w misce i ubijamy mikserem do powstania puszystej masy (cukier powinien się rozpuścić). Do powstałej masy maślanej dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając. Kolejnym krokiem jest starcie na najdrobniejszej tarce sparzonej skórki pomarańczowej z całej pomarańczy (miąższu nie wyrzucać, tylko wycisnąć z niego sok, który dodamy do ciasta).
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem i na zmianę z sokiem pomarańczowym dodawać do ciasta. Wymieszać na najniższych obrotach tylko do połączenia składników.
Do przygotowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 24 cm przelać masę i wstawić do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec bez termoobiegu ok 40-45minut lub do suchego patyczka.
Rozrobić cukier puder z woda i wylać całość na jeszcze ciepłe ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz