poniedziałek, 8 października 2018

Wilgotne babeczki z gruszkami




Październik obok dyni, jabłek i grzybów uważam za sezon gruszkowy. Z racji tego, że bardzo lubię ten owoc to razem z cynamonem postanowiłam wkomponować go w babeczki. Tym razem część owoców przed upieczeniem zmiksowałam, aby konsystencja babeczek była wilgotna.
Spróbujecie :) 







 Składniki:

225 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
120 ml mleka
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki masy z gruszek ( 2 gruszki)
1 gruszka (do ozdoby)
 2 duże jajka
70 ml oleju rzepakowego






Przygotowanie:

Wszystkie składniki babeczek powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do niewielkiej miseczki i łączymy.
2 gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i miksujemy.
 Wszystkie mokre składniki razem z cukrem umieszczamy w miseczce i roztrzepujemy rózgą (miska powinna być większa od tej, w której znajdują się suche składniki). Suche składniki przesypujemy do mokrych i szybko łączymy je drewnianą łyżką.
1 gruszkę przekrajamy i kroimy w cienkie plasterki, dekorując nimi przygotowane ciasto w foremkach. 
Foremki wykładamy papilotkami i przelewamy do nich ciasto (do wysokości 3/4).
Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut (grzanie góra dół).

Smacznego :) 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz