środa, 12 września 2018

Jogurtowo- czekoladowe ciasto z brzoskwiniami i orzechami





Przedstawiam Wam mega czekoladowe, proste w wykonaniu, wilgotne w smaku, chrupiące od orzechów i aromatyczne dzięki brzoskwiniom ciacho jogurtowe.
Zdecydowanie należy do jednych z najbardziej prostych jakie robiłam.
 Bardzo owocowe i zdecydowanie nie sezonowe, ponieważ owoce jakich użyjemy w jego wykonaniu mogą być wymienne.
Spróbujcie koniecznie :) 






Składniki:

5 dużych łyżek naturalnego kakao
355 g mąki tortowej
215g masła
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
225g jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki zapachu waniliowego

1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskie, nerkowce, ziemne)
10 dojrzałych brzoskwini



     


Przygotowanie:

Formę 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Masło rozpuścić w małym garnuszku i odstawić do ostudzenia.

W małej miseczce wymieszać przesiana mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
W większej misce utrzeć mikserem jajka z cukrem i zapachem, tak aby powstała jasna puszysta jajeczna masa. W następnej kolejności stopniowo dodawać suche składniki z jogurtem. Jako ostatnie dodać masło. Miksować do czasu dokładnego połączenia składników.
Ciasto przelać do formy.
 Na górę wyłożyć pokrojone brzoskwinie (nie usuwać skórek) oraz posypać posiekanymi orzechami.  Wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 40 minut (grzanie góra/ dół) lub do suchego patyczka.
Przestudzić przed podaniem.

Smacznego :)




  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz