wtorek, 4 września 2018

Sielawa - niedoceniona ryba na obiad





Sielawa to niedoceniana do tej pory przeze mnie ryba. Niewielka, niepozorna i w dodatku delikatna w smaku. Idealnie smakuje w towarzystwie duszonych warzyw.
Zdecydowanie warto ją podsmażyć :)






Składniki:

4 niewielkie sielawy
2 marchewki
cebula
8 pomidorków koktajlowych
natka pietruszki
szczypiorek 
mąka
sól + pieprz






Przygotowanie:

Marchewkę obieramy i myjemy z reszta warzyw. Kroimy ją w plasterki razem z cebulą. Szczypiorek siekamy razem z pietruszką. Pomidorki kroimy na pół. Warzywa dusimy na maśle do miękkości. Wykładamy na talerz.

Rybę oprawiamy, myjemy i suszymy. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem.
Obtaczamy z każdej strony w mące. Smażymy na maśle po około 4 minuty z każdej strony do zarumienienia.
Podajemy z warzywami.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz