wtorek, 11 września 2018

Brzoskwiniowe babeczki z różowym lukrem




Bajecznie kolorowe, wilgotne w środku, aromatyczne i lubiane przez dzieciaki.
Takie są właśnie różowe babeczki brzoskwiniowe.
Ktoś chętny? :)






Składniki:

225 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
120 ml mleka
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki dżemu brzoskwiniowego
2 duże jajka
70 ml oleju rzepakowego

Lukier: 
1/2 szklanki cukru pudru
łyżeczka jogurtu naturalnego
kilka kropli barwnika spożywczego






Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny przed wykorzystaniem mieć temperaturę pokojową.
Mąkę, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia wsypujemy do niewielkiej miseczki i łączymy.
 Wszystkie mokre składniki oraz cukier umieszczamy w większej miseczce i roztrzepujemy.
 Suche składniki przesypujemy do mokrych i szybko je mieszamy, tak aby nie napowietrzyć ciasta (im mniej napowietrzone, tym delikatniejsze w smaku). 
Foremki wykładamy papilotkami i przelewamy do nich ciasto (do wysokości 3/4).
Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut (grzanie góra dół).
Cukier puder mieszamy z jogurtem i barwnikiem. Polewamy nim jeszcze ciepłe babeczki.

Smacznego :) 


 


1 komentarz:

  1. Bardzo dobry pomysł!
    U mnie sezon urodzinowania już za rogiem i każda sugestia jest mile widziana...
    :)

    OdpowiedzUsuń