Maj jest miesiącem obfitującym w warzywa i owoce, na które czekamy przez cały rok. Świeże szparagi w połączeniu z jajkiem i szynka to jedno z moich ulubionych śniadań.
To zdecydowanie śniadanie mistrzów.
Wy także lubicie szparagi? :)
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
8-10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
3 jajka
łyżka masła
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Szparagi myjemy i wrzucamy do gotującej się wody na 4 -5 minut.
Odcedzamy szparagi i zawijamy je w plastry szynki.
Na patelni rozpuszczamy masło i układamy szparagi, obwinięte w szynce. Smażymy z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Wbijamy jajka i pod przykryciem dusimy około dwóch minut. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)
właśnie dziś jadłam na śniadanie - mniam :))
OdpowiedzUsuńMoje ulubione śniadanie obok naleśników :)
Usuń