środa, 23 maja 2018

Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej z jajkiem





Maj jest miesiącem obfitującym w warzywa i owoce, na które czekamy przez cały rok. Świeże szparagi w połączeniu z jajkiem i szynka to jedno z moich ulubionych śniadań. 
To zdecydowanie śniadanie mistrzów.
Wy także lubicie szparagi? :)



 


Składniki:

pęczek zielonych szparagów
8-10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
3 jajka
łyżka masła
świeżo zmielony pieprz



  


Przygotowanie:

Szparagi myjemy i wrzucamy do gotującej się wody na 4 -5 minut.  
Odcedzamy szparagi i zawijamy je w plastry szynki.
Na patelni rozpuszczamy masło i układamy szparagi, obwinięte w szynce. Smażymy z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Wbijamy jajka i pod przykryciem dusimy około dwóch minut. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.  

Smacznego :)




  

2 komentarze: