poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Zapiekanka "pionowa" z cukinią i boczkiem





Jest wiele zapiekanek makaronowych, które warto polecić. Ta zapiekanka nie dość, że jest bardzo smaczna to również przyciąga wzrok swoim przekrojowym wyglądem.
Sycąca, aromatyczna i przede wszystkim smaczna.
Spróbujcie :)






Składniki:

1/3 opakowania makaronu lasagne
20 dag wędzonego boczku (w plastrach)
średnia cukinia
3 jajka
ok 1,5 szklanki śmietany 12 %
sól + pieprz
1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
10dag parmezanu






Przygotowanie:

Natłuszczamy prostokątna keksówkę. Układamy ją długim bokiem na bok. Układamy na zakładkę najpierw makaron lasagne. Na makaron wykładamy również na zakładkę pokrojone w cienkie plastry kawałki cukinii, oraz kolejną warstwę boczku. 
Cały zabieg powtarzamy tyle razy, aby wypełnić całą foremkę. Kończymy układanie również warstwą makaronu.

W dużej miseczce rozbijamy jajka i trzepaczką je roztrzepujemy. dolewamy śmietanę i doprawiamy przyprawami do smaku.
Foremkę stawiamy pionowo i zalewamy przygotowaną masa śmietanowo-jajeczną (tak aby zakryła cały makaron).

Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 - 35 minut. Po tym czasie posypujemy makaron parmezanem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut.

Smacznego :) 



 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz