Babeczki nie muszą być nudne, tak samo jak sernik. Serniczki to bardzo podzielna wersja mojego ulubionego ciasta. Szybka w wykonaniu, ale i wykorzystująca sezon na truskawki.
Czy Wy tez lubicie serniczki? :)
Składniki:
0,5 kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka)\
1/2 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
2 białka
2 duże łyżki budyniu śmietankowego w proszku
2 łyżki posiekanych płatków migdałowych
130dag zwykłych maślanych herbatników
10dag płatków migdałowych
2 łyżki miodu
4dag margaryny
około 350 g truskawek + opcjonalnie cukier puder
Przygotowanie (około 20 sztuk):
Herbatniki pokruszyć wraz z migdałami na drobną miazgę.
Gdy będą już drobno zmielone dodać do nich margarynę oraz miód (wcześniej rozpuścić w małych garnuszku) i zmiksować.
Tak przygotowane spody umieścić w papilotkach, które najlepiej wstawić do silikonowej formy, nakładając dużą łyżką po ok 1,5 łyżki. Należy je
delikatnie uklepać i wstawić na 2-3 minuty do rozgrzanego do 180stopni
piekarnika.
Ser, cukier waniliowy, cukier, białka oraz budyń zmiksować dokładnie.
Dodać posiekane płatki migdałowe i powtórzyć czynność.
Masę serową wyłożyć na lekko zapieczone spody (po około 2 łyżki sera).
Truskawki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować. Można dosłodzić cukrem pudrem.
Wylać łyżeczką mus truskawkowy na serniczki.
Piec przez około pół godziny w 140 stopniach (włączyć termoobieg).
Po przestudzeniu ozdobić świeżymi owocami.
Smacznego :)
Super. Bardzo letnie.
OdpowiedzUsuńI lubię ten rozmiar-o wiele bardziej zjadliwy, niż regularni kuzyni...
:)