środa, 30 maja 2018

Migdałowe serniczki z musem truskawkowym





Babeczki nie muszą być nudne, tak samo jak sernik. Serniczki to bardzo podzielna wersja mojego ulubionego ciasta. Szybka w wykonaniu, ale i wykorzystująca sezon na truskawki.
Czy Wy tez lubicie serniczki? :)






Składniki:

0,5 kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka)\
1/2 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
2 białka
2 duże łyżki budyniu śmietankowego w proszku 
2 łyżki posiekanych płatków migdałowych 


130dag zwykłych maślanych herbatników
10dag płatków migdałowych
2 łyżki miodu
4dag margaryny
 
 około 350 g truskawek + opcjonalnie cukier puder



 

 
 
 
Przygotowanie (około 20 sztuk):
 
Herbatniki pokruszyć wraz z migdałami na drobną miazgę.
 Gdy będą już drobno zmielone dodać do nich margarynę oraz miód (wcześniej rozpuścić w małych garnuszku) i zmiksować.
 
Tak przygotowane spody umieścić w papilotkach, które najlepiej wstawić do silikonowej formy, nakładając dużą łyżką po ok 1,5 łyżki. Należy je delikatnie uklepać i wstawić na 2-3 minuty do rozgrzanego do 180stopni piekarnika.
Ser, cukier waniliowy, cukier, białka oraz budyń zmiksować dokładnie.
Dodać posiekane płatki migdałowe i powtórzyć czynność.
Masę serową wyłożyć na lekko zapieczone spody (po około 2 łyżki sera).

Truskawki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować. Można dosłodzić cukrem pudrem.
Wylać łyżeczką mus truskawkowy na serniczki.

Piec przez około pół godziny w 140 stopniach (włączyć termoobieg).
Po przestudzeniu ozdobić świeżymi owocami.

Smacznego :)





1 komentarz:

  1. Super. Bardzo letnie.
    I lubię ten rozmiar-o wiele bardziej zjadliwy, niż regularni kuzyni...
    :)

    OdpowiedzUsuń