W kilku prostych krokach na pyszna kolację, czy obiad można wyczarować coś naprawdę pysznego. Jednym z takich dań jest właśnie to połączenie łososia, tortellini oraz szpinaku.
Czas przygotowania tego dania to czas gotowania tortellini, czyli nie dłużej, niż 15 minut. Koniecznie spróbujcie :)
Składniki:
100g wędzonego łososia
opakowanie szpinaku baby
cebula czerwona
50g tortellini (u mnie z szynką)
łyżka masła
sól + pieprz
kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Przygotowanie całego dania to czas trwania gotowania tortellini. Gotujemy je według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
W tym czasie na patelni roztapiamy masło, na którym szklimy posiekana w półplasterki cebulę. Kiedy cebula zmięknie, dokładamy do niej szpinak i powoli obracamy, aż liście "zwiędną". Łososia drobimy i łączymy z warzywami.
Ugotowane, odsączone tortellini mieszamy z całą resztą, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)
ale pysznie :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJa jednak wolę klasyczne połączenie ryby z frytkami, ewentualnie z ziemniaczkami. Wyjątkiem jest przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-z-salatka-z-mlodych-listkow-szpinaku-ze-szparagami-pomidorkami-cherry-z-makaronem-orzo-przelamana-cytrusowa-nuta-pomaranczy-i-grejpfruta/ w dodatku ta cytrusowa nuta idealnie pasuje do ryby. Moim zdaniem świetne połączenie!
OdpowiedzUsuńFaktycznie połączenie takiego makronu wraz z łososiem musi dać na pewno bardzo dobry efekt. Ja jestem zdania, że także fajnie smakuje danie https://mowisalmon.pl/przepisy/pieczony-losos-mowi-marynowany-w-trawie-cytrynowej-chilli-skorce-z-limonki-i-ciemnym-occie-chinskim-z-salatka-ze-smazonych-grzybow/ w którym sam łosoś gra pierwsze skrzypce.
OdpowiedzUsuń