Crumble idealny deser w porze letniej, ale czasem chwile pyszności można sobie sprawić również w porze zimowej. Osobiście mam dwa ulubione smaki, jeden z nich to śliwka pod delikatna maślana kruszonką, a drugą są jabłka. W porze kiedy są trudno dostępne warto sięgnąć po pyszne przetwory lub mrożonki (ja każdego roku mrożę maliny, truskawki i jagody).
Składniki na kruszonkę:
160g mąki pszennej
75 g masła
2-3 łyżki cukru brązowego
75 g masła
2-3 łyżki cukru brązowego
Śliwki:
6-7 dużych śliwek bez pestek
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
W niedużym rondelku umieścić odpestkowane, pokrojone śliwki z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Mieszając, dusić je ok 4 minut na wolnym ogniu.
Masło roztopić.
Wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, tak by powstały z nich grudki.
Owoce umieścić w kokilkach lub innych żaroodpornych naczyniach. Wyłożyć na nie kruszonkę. Piec deser przez około 20-25 minut w temperaturze 180ºC.
Najlepiej smakują podane z lodami waniliowymi.
Musi być pyszne <3 jak tylko będzie sezon na śliwki to na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie:
https://bitasmietanka.blogspot.com/