Na blogu dawno nie zawitała żadna sałatka. Zdecydowanie czas to nadrobić.
W ramach kolacji, czy też lunchboxu do pracy polecić Wam chciałam jedną z moich ulubionych sałatek z grillowanym łososiem, wyrazistym parmezanem i idealnie skomponowanym sosem vingret z delikatnym dodatkiem jogurtu naturalnego. Przepis podstawowy znajdziecie --->TUTAJ
Spróbujcie koniecznie :)
Składniki (2 porcje):
2 duże garści mixu sałat
1 marchewka
4 łyżeczki tartego parmezanu
10 pomidorków koktajlowych
grzanki ziołowe (można je zrobić z 2 kromek chleba, odrobiny masła i ziół prowansalskich)
2 garści rukoli
duży filet z łososia
pieprz cytrynowy + sól
Sos vinegret (z jogurtem naturalnym):
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki miodu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
+ łyżeczka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Oliwę, sok z cytryny i miód łączymy i dokładnie mieszamy.
Obieramy czosnek i wyciskamy go praską do miseczki z sosem i ponownie mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz na koniec dodajemy łyżkę jogurtu.
Na duże talerze wykładamy mix sałat. Obieramy i ścieramy na grubych oczkach marchew. Pomidory kroimy na pół. Całość posypujemy 1/2 parmezany oraz połową grzanek. Wykładamy również rukolę.
Filet myjemy, posypujemy sola oraz pieprzem i grillujemy (na patelni grillowej lub grillu elektrycznym). Można to również zrobić w tosterze z nakładką np do pannini :)
Grillowanie powinno potrwać około 5 minut do zarumienienia ryby.
Łosoś wykładamy na sałatę, posypujemy pozostałymi grzankami oraz parmezanem.
Podajemy polana sosem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz