środa, 24 stycznia 2018

Szybki Kurczak Teriyaki





Kurczak to najpopularniejsze danie, które serwujemy w domach. Często jednak sosy, zapiekanki, kotlety, czy nawet nuggetsy nam się nudzą. Sos teriyaki zrobiony w domu na bazie jedynie dwóch składników (najprostsza jego wersja) będzie ciekawą odmianą dla naszych kubków smakowych.






Składniki:

ok 0,5kg piersi z kurczaka
7 łyżek sosu sojowego jasnego
2 łyżki cukru trzcinowego
ząbek czosnku
łyżka oliwy

ryż  + szczypiorek do podania






Przygotowanie:

Ryż gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Osobiście polecam ryż jaśminowy, który idealnie komponuje się ze smakiem kurczaka.

Kurczaka kroimy w paski i smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Mięso zalewamy sosem sojowym i dusimy przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy cukier i mieszając smażymy jeszcze około 3-4 minut. Na koniec dodajemy wyciśnięty na prasce ząbek czosnku (jest to opcja dodatkowa, bez której kurczak będzie łagodniejszy).

Kurczaka podajemy z ryżem i posiekanym zielonym szczypiorkiem.

Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Witam,ja tak robię skrzydełka z kurczaka.Krojąc na 3 kawałki

    OdpowiedzUsuń