czwartek, 7 lipca 2016

Pamarańczowe brownie z malinami






Brownie to jedno z moich ulubionych ciast. Robi się je bardzo szybko i jeszcze szybciej znika.
Ta czekoladowa bomba  to na pewno "kobieta", bo rozumie mnie jak nikt inny i jest niezwykle sympatycznym towarzyszem popołudniowej kawy :)
Pomarańczowa wersja jest bardzo aromatyczna, a dodatek malin sprawia, że każdy kawałek jest słodką, ale i delikatnie kwaskowata niespodzianką.
Polecam szczególnie miłośnikom czekolady, ale także tym, którzy lubią od czasu do czasu spróbować czegoś pysznego, a nieskomplikowanego:)
Spróbujcie :)








Składniki:
3 tabliczki gorzkiej czekolady (im więcej kakao tym lepiej)
100g masła
  5 dużych jajek (lub 6 średnich) ( w temperaturze pokojowej)
190 g cukru
100g mąki tortowej
ok 100g malin
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki startej skórki z pomarańczy

cukier puder






 Przygotowanie:
Masło roztopić wraz z czekoladą w małym garnuszku ( bez doprowadzania do wrzenia). Odstawić na bok i dodać skórkę pomarańczową, wcześniej startą oraz sok. Wymieszać.

Zmiksować jajka z cukrem do momentu kiedy piana będzie puszysta.
Dodać przesianą mąkę i dalej miksować. Zmniejszyć obroty o połowę i powoli dodawać ostudzoną czekoladę. 
Formę wysmarować tłuszczem (u mnie 20x30) i wylać na nią połowę masy. Wysypać maliny i zalać to pozostałym ciastem. 
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 30 minut.
Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 






3 komentarze:

  1. Mmm Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie brownie są pyszne, a w połączeniu z malinami to już mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, ale kusząco wygląda :). Kiedyś piekłam dawno temu i już zapomniałam jak pysznie smakuje, trzeba przypomnieć sobie ten niesamowity smak :).

    OdpowiedzUsuń