środa, 9 grudnia 2015

Zupa ogórkowa



Zupa ogórkowa to ulubiona zupa mojej Siostry.
Ma tez specyficzna historię, ponieważ w moim domu rodzinnym przyjmowało się, że kiedy Mama robiła ogórkową w dniu skoków narciarskich to wygrywał Adam Małysz (wiem, że to śmieszne, ale byłyśmy o tym jako dzieci święcie przekonane :P ).

Zupa ogórkowa w moim przeświadczeniu powinna być gęsta i sycąca i zawsze z ziemniakami i ryżem. Tego zabiegu nie rozumiał mój Mąż, który z czasem przekonał się do tego zabiegu.
Czasem warto spróbować czegoś nowego :)
A Wy jak robicie swoja ogórkową? ;)




Składniki:

Duże udko
ok 25dag żeberek wołowych
5 dużych ziemniaków
3 duże marchewki
1/2 saszetki ryżu (można więcej)
5dużych kiszonych ogórków
4 ziarna ziela angielskiego
3 listki liścia laurowego
pęczek lubczyku
koperek (wg uznania)
1/2 pietruszki
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz




Przygotowanie: 

Udko i żeberka wkładamy do garnka i zalewamy ok 2 litrami wody. Pod przykrywką gotujemy na małym ogniu z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i lubczykiem ok 10 minut.
W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Pietruszkę wkładamy do wywaru w całości, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a ziemniaki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wraz z ryżem, gotujemy do miękkości. 
Pod koniec gotowania ogórki myjemy i ścieramy tarce na grubych oczkach. Odciskamy sok i wkładamy do zupy. W miseczce delikatnie mieszamy śmietanę z odrobina zupy i łączymy z całością, mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz koperkiem.
Kurczaka wyjmujemy i dzielimy na części, które wrzucamy do zupy.
Podajemy na gorąco.
Uwaga! najlepiej smakuje drugiego dnia :)

Smacznego :)

1 komentarz: