środa, 2 grudnia 2015

Pierogi z kurczakiem i marchewką ( z rosołu)



Czy zdarza się Wam, że podczas gotowania zupy zostaje mięso, z którym nie wiecie co zrobić?
U mnie najczęściej w takiej sytuacji drugiego dnia na stole pojawia się potrawka z kurczaka. 
Warto jednak urozmaicić kolejny dzień i zrobić pyszne mięsne pierogi z dużą ilością kurczaka, marchewki i ziół. 
Praktykując ten przepis zawsze robię większą ilość pierogów, ponieważ idą jak świeże bułeczki, a w połączeniu z jogurtem naturalnym i dość ostro przyprawionym farszem są po prostu pyszne :)
Spróbujcie :)



Składniki:

3 duże udka
3 duże marchewki
duża cebula
sól, pieprz
papryka ostra i słodka (ilość według uznania)
1/2 łyżeczki suszonej bazylii, ziół prowansalskich

 4 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki oleju
 około 1,5 szklanki ciepłej wody




Przygotowanie:


Udka  i marchewki ugotować w rosole. Wyjąc i przestudzić. Mięso oddzielić od kości, marchewkę przeciąć na pół. Cebule obrać, drobno posiekać i delikatnie podsmażyć do miękkości. Wszystkie składniki włożyć do wysokiej miski i zblendować. Doprawić do smaku.

Ciasto ugnieść (zagniatać ok 15 minut) i rozwałkować. Wyciąć koła szklanką i nałożyć farsz. Uformować pierogi, tak aby farsz nie mógł z nich wyciec podczas gotowania.Gotować przez ok 5 minut w osolonej, wrzącej wodzie ( pierogi muszą pływać na powierzchni).  Podawać z jogurtem naturalnym.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Bardzo lubimy takie pierożki:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się ten pomysł z marchewką :) ciekawie muszą smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na wykorzystanie kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń