Czy zdarza się Wam, że podczas gotowania zupy zostaje mięso, z którym nie wiecie co zrobić?
U mnie najczęściej w takiej sytuacji drugiego dnia na stole pojawia się potrawka z kurczaka.
Warto jednak urozmaicić kolejny dzień i zrobić pyszne mięsne pierogi z dużą ilością kurczaka, marchewki i ziół.
Praktykując ten przepis zawsze robię większą ilość pierogów, ponieważ idą jak świeże bułeczki, a w połączeniu z jogurtem naturalnym i dość ostro przyprawionym farszem są po prostu pyszne :)
Spróbujcie :)
Składniki:
3 duże udka
3 duże marchewki
duża cebula
sól, pieprz
papryka ostra i słodka (ilość według uznania)
1/2 łyżeczki suszonej bazylii, ziół prowansalskich
4 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki oleju
około 1,5 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Udka i marchewki ugotować w rosole. Wyjąc i przestudzić. Mięso oddzielić od kości, marchewkę przeciąć na pół. Cebule obrać, drobno posiekać i delikatnie podsmażyć do miękkości. Wszystkie składniki włożyć do wysokiej miski i zblendować. Doprawić do smaku.
Ciasto ugnieść (zagniatać ok 15 minut) i rozwałkować. Wyciąć koła szklanką i nałożyć farsz. Uformować pierogi, tak aby farsz nie mógł z nich wyciec podczas gotowania.Gotować przez ok 5 minut w osolonej, wrzącej wodzie ( pierogi muszą pływać na powierzchni). Podawać z jogurtem naturalnym.
Smacznego :)
Bardzo lubimy takie pierożki:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
podoba mi się ten pomysł z marchewką :) ciekawie muszą smakować :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie kurczaka :)
OdpowiedzUsuń