poniedziałek, 7 grudnia 2015

Pulchne Pancakes



Moda na pancakesy przyszła z Zachodu i tak się u nas zadomowiła, że nie chce odejść.
Co jest tego przyczyną?
Pancaksy to rodzaj naleśników, które ja zawsze nazywałam pulchnymi plackami. Powstają niezwykle szybko, a w połączeniu z odrobiną syropu klonowego są słodka przyjemnością dla podniebienia.
Zróbcie na śniadanie koniecznie :)


Składniki:

2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
3 czubate łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
szczypta soli
80 g roztopionego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia 




Przygotowanie:

Jajka ubijamy mikserem w  misce. Dodajemy mleko, oraz lekko przestudzone masło.
W drugiej misce łączymy ze sobą przesiana mąkę i pozostałe suche składniki, które delikatnie przesypujemy do płynnej części naleśników.
Drewnianą łyżką łączymy ciasto.
Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i wykładamy na nią łyżką porcje na duże placki (ok 2 łyżek ciasta). Smażymy z obu stron do zarumienienia.

Podajemy z syropem klonowym lub innym ulubionym dodatkiem.

Smacznego :)

 

6 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda ta solidna górka pulchniutkich placuszków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie naleśniory lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój syn bardzo takie naleśniki lubi ;-) dziś robię na obiad

    OdpowiedzUsuń
  4. mega pulchne, nawet bez syropu wyglądają super :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Już się poczęstowałam pycha.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń