piątek, 7 marca 2014

Pulpety w sosie pomidorowym


Pulpety kojarzą mi się z dzieciństwem.
Dobre do ziemniaków (moja wersja), ryżu czy kaszy.
Lubię w sosie pomidorowym jak i koperkowym.
Drugą wersję przedstawię Wam później :)


Składniki  na ok 22-24 pulpeciki :

pół kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
1 duża cebula
natka pietruszki
3 ząbki czosnku
jedna bułka sucha i trochę mleka do jej namoczenia
sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, papryka ostra
jajko
mąka

SOS:

puszka pomidorów krojonych
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
duża cebula
natka pietruszki
przyprawy
bulion ok  3 szklanki

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na patelni. Dodać do mięsa mielonego wraz z jajkiem i namoknięta bułką (musi być bardzo miękka). Wymieszać i doprawić do smaku. Wyrabiać małe kulki, które należy obtoczyć w mące i ugotować we wrzącym bulionie.
Kulki po ugotowaniu wyjąć. 
Do bulionu dodać pomidory, podduszoną cebulę i koncentrat. Gotować na małym ogniu ok 10-15 minut do redukcji płynu. Doprawić do smaku i wrzucić delikatnie pulpety. Gotować razem ok 10 minut.
Podawać posypane pietruszką :)

SMACZNEGO :)



2 komentarze:

  1. Uwielbiam pulpeciki domowej roboty. Najlepsze i smaczne :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń