Marchewkowe leczo to bardzo fajna propozycja nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci (ja zawsze odkładam część, której nie doprawiam) :)
Bardzo aromatyczne i sycące :)
Pyszności :)
Składniki:
6-8 dużych marchewek
puszka pomidorów krojonych bez skórki
2 cebule
pietruszka i natka
pęto kiełbasy ( u mnie pachnąca wiejska kiełbasa)
2-3 szklanki bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz i papryka ostra
3 ząbki czosnku
oliwa
Przygotowanie:
Czosnek kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. W międzyczasie kroimy w połówki kiełbasę i dorzucamy do czosnku. Smażymy do zarumienienia, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i odstawiamy na bok.
Marchewkę przecinamy wzdłuż i kroimy w drobne talarki (tak samo pietruszkę). Siekamy natkę. Do garnka wkładamy marchewkę i pietruszkę i zalewamy bulionem. Dusimy ok 10 minut na średnim ogniu.
Dodajemy pomidory, zawartość patelni i koncentrat i ponownie dusimy do miękkości (marchewka nie może być rozgotowana. Dopraw3iamy przyprawami i natką pietruszki.
Mniam Mniam :P
Musi być pyszne, bo tak wygląda! :) Przypomina mi trochę marchewkę z groszkiem. Jak będę chwilę na pewno wypróbuję. Myślisz, że można czymś zastąpić kiełbasę? Np. kurczakiem? :) Pozdrawiam, Weronika :)
OdpowiedzUsuńKurczak to fajny zamiennik :) Trzeba przyznać, że zdecydowanie delikatniejszy w smaku :) Pozdrawiam Ola :)
OdpowiedzUsuń