poniedziałek, 10 lutego 2014

koperty pieczarkowe w cieście francuskim


Propozycja do podgryzania :)
Mamy w końcu jeszcze karnawał :)

Składniki:
2 płaty ciasta francuskiego
pk 500g pieczarek
2 średnie cebule
1 serek topiony naturalny
ok 20dag żółtego sera

Przygotowanie:

obrać pieczarki ze skórki i zetrzeć na tarce (większe oczka). Cebulę drobno posiekać. Pieczarki wraz z cebula poddusić do odparowania wody. Dodać ser topiony i podsmażyć do roztopienia i połączenia składników. Rozwinąć ciasto francuskie i pokroić w kwadraty (powinno wyjść 10-12 kwadratów w zależności od wielkości ciasta). Żółty ser zetrzeć na tarce i połączyć z masą pieczarkową.
Masę (ok 2 łyżeczek) nakładać na ciasto i zwijać jak na koperty (lub rulony. Zapiekać w 180 stopniach przez ok 20 minut lub do zarumienienia.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz