wtorek, 7 lipca 2015

Zapiekane jajka z szynką i serem w koszyczku tostowym



 Jeżeli posiadacie chleb tostowy lub zwyczajnie kilka suchych kromek chleba, z których ciężko jest już zrobić smaczne kanapki na śniadanie to warto je wykorzystać w bardzo fajny pomysł.
Do smacznego śniadania niewiele potrzeba : suchy chleb lub chleb tostowy, jajka, szczypiorek, żółty ser, szynka, forma na muffinki oraz miłe towarzystwo :)



Składniki (na 4 sztuki): 


4 kromki chleba
4 jajka
szcypiorek
4 plastry szynki
4 plastry sera żółtego
sól, pieprz
oliwa






Przygotowanie:


Z racji tego, że używam formy silikonowej na muffinki nie smaruje jej niczym (jeżeli używacie innej formy posmarujcie ją odrobina oliwy).
Chleb pozbawiamy skórek jeżeli ich nie lubimy i rozwałkujemy. Delikatnie wkładamy go formy, aby utworzyć koszyczek.  Smarujemy oliwą i układamy w nim szynkę oraz ser.
Wbijamy jajko, posypujemy szczypta soli oraz pieprzem.
Szczypiorek myjemy i siekamy. Posypujemy nim jajko i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 12 -15 minut.
Polecam zwłaszcza z ogórkiem małosolnym :)

Smacznego :)






poniedziałek, 6 lipca 2015

Jogurtowa tarta z truskawkami i czereśniami



Piękna pogoda nas rozpieszcza.
Sezonowe owoce nas oblegają, więc dajmy się zwariować owocowemu szaleństwu.
Warto wykorzystać te ułamki roku kiedy możemy zasmakować w owocach lata.
Prezentowana tarta to alternatywa dla tych, którzy chcą szybko coś stworzyć.
Jogurtowy delikatny smak w połączeniu z owocami zasmakuje także dzieciom :)

Spróbujcie :)



Składniki:
100g cukru
100g margaryny lub masła
250g mąki
szczypta soli
2 jajka (w temperaturze pokojowej)


250ml jogurtu naturalnego
50g mąki
2 jajka
80g cukru
2 łyżeczki cukry waniliowego


czereśnie + truskawki




Przesiana mąkę, cukier, oraz sól wsypujemy do miski i łączymy.
Do mąki dodajemy pokrojona w kostkę zimna margarynę. Wszystkie składniki wyrabiamy, dodając na koniec całe jajka.
Masa musi być jednolita. Zawijamy ciasto w folię aluminiową i wstawiamy na 30-60 minut do lodówki w celu schłodzenia.
Po upływie tego czasu wyjmujemy  ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok 3mm i układamy we wcześniej przygotowanej okrągłej formie.
Przykrywamy folią i wysypujemy groch lub fasolę, wstawiając ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 10 minut. 
Podczas gdy nasze ciasto się piecze do miski wbijamy jajka i dodając cukier i cukier waniliowy miksujemy je na puszystą masę. Przesianą mąkę wraz z jogurtem dodajemy w następnej kolejności. Wylewamy na jeszcze gorącą tartę ( po zdjęciu folii) i układamy umyte i wydrylowane owoce.
Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
Pycha :)


niedziela, 5 lipca 2015

Ogórki małosolne



Ogórkowy sezon otwarty.
Warto wcześniej pomyśleć o ogórkach na zimę, ale lato nie może minąć bez tego konkretnego smakołyku.
Ogórki małosolne to zdecydowanie jedna z obowiązkowych pozycji na grillowym stole.
Zachęcam do ich robienia póki jeszcze są młode :)


Składniki: 


2 kg ogórków gruntowych
woda
2 łyżki soli na litr wody
2-3 baldachy świeżego kopru
5 ząbków czosnku
3 liście chrzanu
korzeń chrzanu
  
dodatkowo, aby ogórki były bardziej aromatyczne:
po 3 liście porzeczki oraz wiśni      




Przygotowanie:


Ogórki myję i delikatnie nacinam w trzech miejscach.
w dużym garnku wykładam liście wiśni i porzeczki, czosnek(obrany), chrzan i ogórki.
Zakrywam wszystko koprem oraz liśćmi chrzanu i zalewam wrzątkiem wymieszanym z solą ( stosunek na 1litr wody 2 łyżki soli), tak aby zakryły ogórki (większa ilość ponad ogórki jest zbędna, więc jeżeli litr to za mało to należy dodatkowo dodać wodę).
Przyduszamy ogórki czymś cięższym (u mnie talerzyk) i nakrywamy pokrywką.
Odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepsze po upływie ok 1,5 dnia :)


Smacznego :)

  


sobota, 4 lipca 2015

Ogórkowo- bazyliowe orzeźwienie



Nareszcie doczekaliśmy się letnich upałów.
Trzeba jednak pamiętać, aby w takie dni jak ten dzisiejszy się nie odwodnić. 
Pijmy więc dużo i często. Najlepiej wodę, ale jeśli mamy ochotę na coś pysznego i orzeźwiającego to serdecznie zapraszam na ogórka dzisiaj do mnie :)


Składniki (ok 0,5l ): 


5-6 ogórków gruntowych
pół limonki
garść liści mięty
szklanka lodu w kostkach
szklanka wody
łyżeczka cukru pudru


    


Przygotowanie:


Ogórki obieramy ze skórki i wkładamy
do blendera. Listki mięty myjemy i razem z wyciśniętym sokiem z limonki, lodem oraz wodokładamy do ogórka. Blendujemy i wlewamy do szklanek.

Pycha :)




czwartek, 2 lipca 2015

Mussaka z ziemniakami i bakłażanem



Sytuacja w Grecji nie rozpieszcza, ale za to tradycyjna grecka mussaka owszem.
Jestem z tych wytrawnych łasuchów, którzy bardzo ją lubią.
Zdecydowanie to danie rodzinne, zachęcające do wspólnego posiłku przy stole, wśród gwaru rozmów.Takie lubię najbardziej :)

Już wcześniej wspominałam, że bakłażan najlepszy do sałatek, czy innych dań to taki wcześniej pokrojony i lekko posolony. Puszczenie soków sprawi, że nie będzie miał w sobie goryczy.

Spróbujcie :)


 



Składniki:


0,5 kg mięsa mielonego wołowego
4-5 ziemniaków
duży bakłażan (lub 2 mniejsze)
duża cebula
2 ząbki czosnku
łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki przecieru pomidorowego
oregano, bazylia, kumin
sól, pieprz
2 łyżki parmezanu
oliwa


Sos beszamelowy:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
0,5l mleka
sól, pieprz
gałka muszkatałowa



 


Przygotowanie:


Bakłażan kroimy i solimy. odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, aby puścił sok.
Ziemniaki obieramy i gotujemy.
Kroimy ziemniaki w grube plastry i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego.

Na rozgrzaną oliwę wykładamy przygotowane bakłażany i podsmażamy je delikatnie z obu stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i układamy na ziemniaki.

Czosnek i cebule drobno siekamy i solimy.
Wykładamy na rozgrzana oliwę i dusimy ok 3-5 minut.
Po tym czasie dołączamy do cebuli mięso i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy koncentrat oraz przecier oraz doprawiamy do smaku.
Mięsny farsz układamy jako trzecią warstwę w naczyniu.

Sos beszamelowy robimy jako ostatni element, ponieważ szybko tężeje.
Do garnuszka wykładamy masło i rozpuszczamy je na małym ogniu. Dodajemy mąkę i dokładnie energicznie mieszamy drewniana szpatułką.
Etapami dolewamy mleko, mieszając jednocześnie, aż sos zgęstnieje i nie będą się formować grudki.
Doprawiamy do smaku gałką muszkatałową, solą oraz pieprzem.
Zalewamy sosem zapiekankę i posypujemy startym parmezanem.

Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -40 minut.
Pieczemy pod przykryciem.


Smacznego :)