poniedziałek, 6 lipca 2015

Jogurtowa tarta z truskawkami i czereśniami



Piękna pogoda nas rozpieszcza.
Sezonowe owoce nas oblegają, więc dajmy się zwariować owocowemu szaleństwu.
Warto wykorzystać te ułamki roku kiedy możemy zasmakować w owocach lata.
Prezentowana tarta to alternatywa dla tych, którzy chcą szybko coś stworzyć.
Jogurtowy delikatny smak w połączeniu z owocami zasmakuje także dzieciom :)

Spróbujcie :)



Składniki:
100g cukru
100g margaryny lub masła
250g mąki
szczypta soli
2 jajka (w temperaturze pokojowej)


250ml jogurtu naturalnego
50g mąki
2 jajka
80g cukru
2 łyżeczki cukry waniliowego


czereśnie + truskawki




Przesiana mąkę, cukier, oraz sól wsypujemy do miski i łączymy.
Do mąki dodajemy pokrojona w kostkę zimna margarynę. Wszystkie składniki wyrabiamy, dodając na koniec całe jajka.
Masa musi być jednolita. Zawijamy ciasto w folię aluminiową i wstawiamy na 30-60 minut do lodówki w celu schłodzenia.
Po upływie tego czasu wyjmujemy  ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok 3mm i układamy we wcześniej przygotowanej okrągłej formie.
Przykrywamy folią i wysypujemy groch lub fasolę, wstawiając ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 10 minut. 
Podczas gdy nasze ciasto się piecze do miski wbijamy jajka i dodając cukier i cukier waniliowy miksujemy je na puszystą masę. Przesianą mąkę wraz z jogurtem dodajemy w następnej kolejności. Wylewamy na jeszcze gorącą tartę ( po zdjęciu folii) i układamy umyte i wydrylowane owoce.
Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
Pycha :)


1 komentarz: