piątek, 12 lutego 2021

Kotlety schabowe moczone w mleku z puree ziemniaczano- dyniowym


 

Nigdy nie przepadałam za schabem, ponieważ wydawał mi się zawsze "żylasty". Kotlety schabowe powinny być miękkie i rozpływające się w ustach, a dodatek cebulki sprawi, że dodatkowo będą niezwykle aromatyczne. Pamiętajcie, aby zwracać uwagę na to, żeby mięso było świeże :)

 



Składniki:

50dag świeżego schabu

2 duże cebule

mleko

bułka tarta

2-3 jajka

mąka 


5 dużych ziemniaków

1/3 dyni piżmowej

łyżka śmietany

łyżka masła

sól, pieprz

szczypta kurkumy


ulubione dodatki (u mnie fasolka szparagowa)



 

Przygotowanie:

Wieczorem porcjujemy schab na kotlety grubości około 1,5cm. Każdy kotlet rozbijamy z obu stron. Solimy i pieprzymy mięso z obu stron. Cebulę obieramy w piórka. W pojemniku układamy na przemian cebulę i mięso, tak aby każdy plaster schabu był przykryty warzywem. Całość zalewamy mlekiem i odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki.

Następnego dnia odsączamy mięso i cebulę. W trzech miskach umieszczamy mąkę, jajka z odrobiną soli i pieprzy oraz w trzeciej bułkę tartą. Obtaczamy mięso najpierw w mące, później w jajku i na koniec w bułce tartej. Układamy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Smażymy na złoty kolor z obu stron. 

Część pozostałej z namoczenia cebulki smażymy na tej samej patelni doprawiając ją do smaku.

Obieramy ziemniaczki i razem z miąższem dyni gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie odcedzamy je, tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków oraz dodajemy masło, śmietanę oraz kurkumę i pieprz. Mieszamy.

Całość podajemy z ulubionymi dodatkami ( u mnie ugotowana fasolka szparagowa obtoczona w bułce tartej z masłem).

Smacznego :)

  


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz