piątek, 5 marca 2021

Puszyste pancakes


Jak zrobić puszyste pancakes'y bez rozdzielania białka i żółtka? Bez ubijania tego białka i delikatnego mieszania piany z resztą ciasta? To proste! Rozdziel składniki na suche i mokre. Szybko połącz i smaż.

Spróbujcie :)




Składniki (suche):

270g mąki pszennej

szczypta soli

2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru


Składniki (mokre):

300ml mleka

3 jajka

45g roztopionego masła




 Przygotowanie:

Przygotowanie naszych naleśników rozpoczynamy od połączenia w dwóch osobnych miskach składników suchych oraz mokrych.

Drugim etapem jest wsypanie sypkich składników do mokrych i szybkie niedokładne ich wymieszanie. Im dłużej mieszamy, tym większe prawdopodobieństwo, że pancakes'y wyjdą twarde i nie wyrosną.

Rozgrzewamy patelnię z dosłownie odrobiną tłuszczu i wykładamy na jeden placuszek około 2 łyżek ciasta. Smażymy na złoty kolor, pamiętając, że obracamy placuszek jak na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.

Podajemy z ulubionymi dodatkami : syrop klonowy, masło orzechowe, nutella, śmietanka, jogurt, owoce...co tylko lubicie :)

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz