piątek, 9 października 2015

Zupa pieczarkowa z soczewicą




Zupę pieczarkową wyobrażam sobie zdecydowanie inaczej. 
Nadeszły chłodne dni, więc naszemu organizmowi przyda się coś rozgrzewającego, sycącego, po prostu pożywnego.
Soczewica to przede wszystkim nośnik dużej ilości białka, potasu i kwasu foliowego, tak istotnego we wszystkich fazach ciąży. Jedzmy ja zatem, ponieważ jest zdrowa, smaczna i można ja podać na wiele sposobów :)


Składniki:

25dag pieczarek
25dag soczewicy czerwonej
pół puszki kukurydzy
puszka pomidorów krojonych
2 czerwone papryki
duża cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
bazylia, oregano, majeranek
2l bulionu


 



Przygotowanie:

Soczewicę 2 razy płuczemy i wsypujemy do miski. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Odcedzamy, wrzucamy do garnka  i zalewamy bulionem. Gotujemy 20 minut. W międzyczasie obieramy pieczarki, myjemy je i kroimy w plastry. Cebulę i paprykę kroimy w piórka i dzielimy na pół. Delikatnie solimy warzywa. Cebulkę delikatnie podsmażamy. Wszystkie składniki wrzucamy do soczewicy. Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do zupy razem z pomidorami.
Doprawiamy koncentratem i przyprawami. Gotujemy na niedużym ogniu pod przykryciem ok 30 minut (do miękkości papryki).

Najlepsza na gorąco.

Smacznego :)
 
 


1 komentarz: