sobota, 17 października 2015

Grzaniec z wina z sokiem malinowym



Grzane wino lub piwo pojawia się w naszych domach, najczęściej kiedy za oknami jest brzydko, zimno i mokro.
Wspaniale ogrzewa, zapachy koją nasze zmysły i jest wspaniałym dodatkiem do miłych wieczorów z przyjaciółmi.
Należy jednak pamiętać, że piwo, czy wino, które jest podgrzewane nie może być doprowadzone do wrzątku. Idealną temperaturą dla takich alkoholi to ok 80 stopni Celsujsza.


Składniki :

butelka wina czerwonego półsłodkiego
duża pomarańcza
laska cynamonu
2 łyżki miodu
3 łyżki soku malinowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta imbiru
6 -8 ziaren goździków
anyż


Przygotowanie:


Pomarańczę kroimy na plastry. Zostawiamy sobie 1-2 do udekorowania. do garnuszka wlewamy wino, dodajemy sok, miód, pomarańczę oraz przyprawy i podgrzewamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Nie doprowadzając do wrzenia szybko przelewamy do glinianego lub szklanego (szkło żaroodporne)  naczynia i pijemy na gorąco.

Smacznego :)
 



2 komentarze: