Jak zrobić puszyste pancakes'y bez rozdzielania białka i żółtka? Bez ubijania tego białka i delikatnego mieszania piany z resztą ciasta? To proste! Rozdziel składniki na suche i mokre. Szybko połącz i smaż.
Spróbujcie :)
Składniki (suche):
270g mąki pszennej
szczypta soli
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
Składniki (mokre):
300ml mleka
3 jajka
45g roztopionego masła
Przygotowanie:
Przygotowanie naszych naleśników rozpoczynamy od połączenia w dwóch osobnych miskach składników suchych oraz mokrych.
Drugim etapem jest wsypanie sypkich składników do mokrych i szybkie niedokładne ich wymieszanie. Im dłużej mieszamy, tym większe prawdopodobieństwo, że pancakes'y wyjdą twarde i nie wyrosną.
Rozgrzewamy patelnię z dosłownie odrobiną tłuszczu i wykładamy na jeden placuszek około 2 łyżek ciasta. Smażymy na złoty kolor, pamiętając, że obracamy placuszek jak na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
Podajemy z ulubionymi dodatkami : syrop klonowy, masło orzechowe, nutella, śmietanka, jogurt, owoce...co tylko lubicie :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz