Nigdy nie przepadałam za schabem, ponieważ wydawał mi się zawsze "żylasty". Kotlety schabowe powinny być miękkie i rozpływające się w ustach, a dodatek cebulki sprawi, że dodatkowo będą niezwykle aromatyczne. Pamiętajcie, aby zwracać uwagę na to, żeby mięso było świeże :)
Składniki:
50dag świeżego schabu
2 duże cebule
mleko
bułka tarta
2-3 jajka
mąka
5 dużych ziemniaków
1/3 dyni piżmowej
łyżka śmietany
łyżka masła
sól, pieprz
szczypta kurkumy
ulubione dodatki (u mnie fasolka szparagowa)
Przygotowanie:
Wieczorem porcjujemy schab na kotlety grubości około 1,5cm. Każdy kotlet rozbijamy z obu stron. Solimy i pieprzymy mięso z obu stron. Cebulę obieramy w piórka. W pojemniku układamy na przemian cebulę i mięso, tak aby każdy plaster schabu był przykryty warzywem. Całość zalewamy mlekiem i odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki.
Następnego dnia odsączamy mięso i cebulę. W trzech miskach umieszczamy mąkę, jajka z odrobiną soli i pieprzy oraz w trzeciej bułkę tartą. Obtaczamy mięso najpierw w mące, później w jajku i na koniec w bułce tartej. Układamy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Część pozostałej z namoczenia cebulki smażymy na tej samej patelni doprawiając ją do smaku.
Obieramy ziemniaczki i razem z miąższem dyni gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie odcedzamy je, tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków oraz dodajemy masło, śmietanę oraz kurkumę i pieprz. Mieszamy.
Całość podajemy z ulubionymi dodatkami ( u mnie ugotowana fasolka szparagowa obtoczona w bułce tartej z masłem).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz