Kilka dni temu na blogu pojawił się pomysł na migdałową babkę z nutellą, a już dziś będziemy smakować kokosa. Ta babka to zdecydowanie wypiek dla tych, którzy lubią wyrazisty smak i konsystencję.
Spróbujcie :)
Składniki:
100 g czekolady deserowej
50 g masła
Przygotowanie:
Przygotowanie babki rozpoczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Kiedy białka po obróceniu miski nie będą wypadać dodajemy bardzo delikatnie żółtka oraz mleko skondensowane. Mieszamy drewnianą szpatułką.
Sypkie składniki przekładamy do masy i również drewniana szpatułka mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Mieszamy i przekładamy do nasmarowanej formy na babkę.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut lub dłużej jeżeli próba patyczka pokaże, że babka nie jest gotowa.
W małym garnuszku rozpuszczamy czekoladę i masło i polewamy nią babkę. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz