Jesień to czas kiedy każdy z nas obok gorącej herbaty z cytryną, marzy o czymś rozgrzewającym do zjedzenia po powrocie do domu. I takie jest właśnie to curry...mega sycące, mega aromatyczne i mega rozgrzewające. Uwielbiam smak kolendry, a w tym wypadku jest on podwójnie wyczuwalny dzięki świeżej natce oraz paście Madras firmy Patak's.
Spróbujcie :)
Składniki:
60 dag piersi z kurczaka
50 dag batatów
600 ml mleczka kokosowego
pęczek świeżej kolendry
2 łyżeczki curry w proszki
duża cebula
Pasta Madras Paste Pods
sól + pieprz
Przygotowanie:
Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą (tylko tak, aby przykrywały ziemniaki), solimy i gotujemy do miękkości.
W międzyczasie kroimy w kostkę kurczaka oraz cebulę. Cebulę po podsmażeniu dorzucamy do ugotowanych batatów i blendujemy na gładką masę. Dolewamy mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kurczaka smażymy na patelni, na której wcześniej poddusiliśmy cebulkę. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy curry oraz pastę Madras. Dolewamy trochę wody i dusimy jeszcze przez około 2 minuty.
Mięso przekładamy do garnuszka ze zmiksowanymi batatami. Wszystkie składniki mieszamy. Kolendrę siekamy i dodajemy do curry. I smakujemy Indii moi Drodzy :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz