Phad Thai to jedno z tych dań, które po spróbowaniu sprawia, że się o nim nie zapomina. Oprócz smaku ma także jedną bardzo istotną zaletę - jest łatwy w przygotowaniu. Ba! Jest szybki w przygotowaniu.
Spróbujcie tego w domu ;)
Składniki:
opakowanie makaronu ryżowego
300g piersi z kurczaka
6 łyżek pasty pad thai
1 łyżeczka brązowego cukru
3 łyżki oleju kokosowego
2 ząbki czosnku
duża cebula + zielona cęść cebulki dymki
łyżeczka orzechów ziemnych
2 łyżki sosu sojowego
1 łyzka sosu rybnego
kiełki fasoli mung
cytryna lub limonka
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według wytycznych na opakowaniu.
Olej rozpuszczamy na patelni, na którą wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy kurczaka i smażymy go z każdej strony. Na patelnię wykładamy makaron, wlewamy sos pad thai, rybny oraz sojowy z cukrem.
Delikatnie mieszamy wszystkie składniki i wykładamy na talerze. Posypujemy posiekaną dymką i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi oraz limonką.
Smacznego :)
Porwał mnie ten makaron! Na mój gust jest wręcz doskonały. Taki inny, oryginalny... po prosty mega smaczny:)
OdpowiedzUsuń