Malinowa odsłona pysznego deseru z białej czekolady. Lubicie musy? Jeżeli tak, to ten z pewnością przypadnie wam do gustu, ponieważ malina idealnie przełamuje smak słodyczy.
Spróbujcie :)
Składniki:
tabliczka dobrej białej czekolady (100g)
łyżeczka drobnego cukru
1 duże jajko
125 ml bardzo zimnej śmietanki 30% do deserów
+
maliny do podania (około 150g)
Przygotowanie (8 niedużych porcji):
Do niedużych słoiczków wykładamy łyżką rozdrobnione widelcem 2/3 malin , tak aby rozłożyć je równomiernie.
W tym czasie na małym ogniu roztapiamy czekoladę (nie możemy doprowadzić
jej do wrzenia) i odstawiamy do delikatnego przestudzenia.
Białko oddzielić od żółtka i ubić je na sztywną pianę, pod koniec
dodając łyżeczkę cukru. Ubijać jeszcze przez minutę do otrzymania
błyszczącej gładkiej masy.
Po ubiciu piany odstawić ją na chwilę.
Do czekolady dodać 3 duże łyżki zimnej śmietany - wymieszać łyżką. Dodać
do czekolady żółtko i szybko wymieszać, aby żółtko się nie ścięło. W
dwóch etapach delikatnie dodać ubite białka i również połączyć z
czekoladą.
Ostatnim punktem przygotowania musu jest ubicie pozostałej śmietanki na
sztywną pianę oraz dodanie jej do masy jajeczno czekoladowej. Po
połączeniu ostatnich składników, wyłożyć gęsty mus do pucharków i
wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem dodać do musu
świeżych lub lekko rozmrożonych malin.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz