poniedziałek, 22 czerwca 2020

Kremowy mus z białej czekolady z malinami





Malinowa odsłona pysznego deseru z białej czekolady. Lubicie musy? Jeżeli tak, to ten z pewnością przypadnie wam do gustu, ponieważ malina idealnie przełamuje smak słodyczy.
Spróbujcie :)







Składniki:
 
tabliczka dobrej białej czekolady (100g)
łyżeczka drobnego cukru
1 duże jajko
125 ml bardzo zimnej śmietanki 30% do deserów
+
maliny do podania (około 150g)






Przygotowanie (8 niedużych porcji):

Do niedużych słoiczków wykładamy łyżką rozdrobnione widelcem 2/3 malin , tak aby rozłożyć je równomiernie.
W tym czasie na małym ogniu roztapiamy czekoladę (nie możemy doprowadzić jej do wrzenia) i odstawiamy do delikatnego przestudzenia.
Białko oddzielić od żółtka i ubić je na sztywną pianę, pod koniec dodając łyżeczkę cukru. Ubijać jeszcze przez minutę do otrzymania błyszczącej gładkiej masy.
Po ubiciu piany odstawić ją na chwilę. 
Do czekolady dodać 3 duże łyżki zimnej śmietany - wymieszać łyżką. Dodać do czekolady żółtko i szybko wymieszać, aby żółtko się nie ścięło. W dwóch etapach delikatnie dodać ubite białka i również połączyć z czekoladą.
Ostatnim punktem przygotowania musu jest ubicie pozostałej śmietanki na sztywną pianę oraz dodanie jej do masy jajeczno czekoladowej. Po połączeniu ostatnich składników, wyłożyć gęsty mus do pucharków i wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem  dodać do musu świeżych lub lekko rozmrożonych malin.
Smacznego :)
 
 
 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz