środa, 10 czerwca 2020

Kurczak słodko -kwaśny z warzywami i makaronem chow mein




Przygotowanie obiadu nie musi trwać kilka godzin. Wystarczy kilka prostych składników i pyszny obiad robi się sam. Dzisiaj łączymy dwa smaki - kwaśny i słodki. Oba lubię, ale ich połączenie zawsze mnie pozytywnie zaskakuje.
Spróbujcie sami :)







Składniki:

0,5kg piersi z kurczaka
mieszanka warzyw pokrojonych w słupki (marchewka, seler, bambus, por, cebula)
250g makaronu chow mein
2 łyżki soku z limonki (u mnie Limmi )
5 łyżek sosu sojowego
2 łyzki cukru trzcinowego
pęczek natki pietruszki
do smażenia olej sezamowy






Przygotowanie:

Przygotowanie kurczaka rozpoczynamy od jego umycia i pokrojenia w kostkę. Mieszamy2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki sosu z limonki i obtaczamy w nich kurczaka. Kiedy mięso się marynuje my przygotowujemy warzywa krojąc je w niewielkie słupki.
Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i wykładamy kurczaka razem z pozostałym w miseczce sosem. Smazymy do miękkości. Dodajemy warzywa i pod przykryciem dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pozostały sos sojowy oraz cukier i smażymy około 10 minut.
Do wrzącej wody wkładamy również makaron i pozostawiamy go pod przykryciem do napęcznienia (około 5 minut). 
Makaron odcedzamy i łaczymy z kurczakiem i warzywami. Posypujemy posiekaną natka pietruszki.

Smacznego :) 






1 komentarz: