Jeszcze kilka lat temu bałam się cista drożdżowego jak ognia. To całe wyrabianie, wyrastanie, chuchanie aby nie opadło... Ale czy nie warto jest poświęcić chwilę, aby móc się zachwycać genialnym zapachem, genialnym smakiem i satysfakcją, że się da i że można...Ba! Że nie jest to wcale takie trudne :)
Zapraszam Was dzisiaj na pyszne, mięciutkie i pachnące drożdżówki z waszym ulubionym domowym dżemem :)
Składniki:
400 g mąki pszennej
40g świeżych drożdży (można je zastąpić 14g drożdży suchych)
200 ml letniego mleka
35 g cukru pudru
1 jajko ( w temperaturze pokojowej)
100 g roztopionego masła
Kruszonka:
30g cukru
40 g roztopionego masła
60 g mąki
+ ulubiony dżem (u mnie truskawkowy mojej Mamy) oraz jajko do wysmarowania
Przygotowanie:
Jak każde ciasto drożdżowe rozpoczynamy jego przygotowanie od rozczynu.
Mleko delikatnie podgrzewamy w kubeczku, dodajemy drożdże łyżkę mleka, oraz 2 łyżki mąki (odliczamy je ze składników przygotowanych wcześniej). Rozczyn mieszamy dokładnie i pod przykryciem pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozpuszczamy i studzimy masło.
Przesiewamy mąkę i łącznie z rozczynem łączymy wszystkie składniki (na koniec dodajemy roztopiony tłuszcz). Ciasto wyrabiamy robotem około 10 minut lub ręcznie około 15 minut, tak aby było dobrze napowietrzone. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu pod przykryciem do podwojenia objętości (około godziny).
W czasie wyrastania ciasta wyrabiamy kruszonkę - masło roztapiamy i w miseczce łączymy z cukrem i mąką.
Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na opruszoną mąką stolnicę i rozwałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30cm x 50 cm. Smarujemy całość prostokąta dżemem i składamy z obu dłuższych boków do środka (na zakładkę), aby masa nie wypływała. Nożem kroimy na kawałki szerokości około 5 cm ( z podanych składników wyszło 10 drożdżówek). Każdy kawałek bierzemy do ręki i zawijamy dwókrótnie jedną dłonią. Smarujemy drożdżówki rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką.Wykładamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ja ściereczką i rozgrzewamy w tym czasie piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem).
Drożdżówki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut (do zarumienienia).
Studzimy.
Smacznego :)
Od zawsze uwielbiam tego typu drożdżówki :D
OdpowiedzUsuń