wtorek, 17 marca 2020

Świeża domowa chałka z kruszonką





Pyszna, ciepła, pachnąca, mięciutka... chałka idealna. Posypana dużą ilością słodkiej kruszonki z kubkiem kakao lub mlekiem to zdecydowanie smak i zapach jaki pamiętam z wakacji u Babci.
Po intensywnie zabieganym dniu, jako dziecko takie właśnie kolacje zjadało się najchętniej :)

Zróbmy je zatem w domu, aby nasze dzieciaki miały równie pachnące wspomnienia :)







Składniki (na 3 mniejsze, lub 2 duże chałki):


25 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych
0,5 kg mąki pszennej tortowej
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
szczypta soli
60 g masła w temperaturze pokojowej
75 g cukru


Kruszonka:

30g cukru
40 g roztopionego masła
60 g mąki


+ jajko do posmarowania chałki







 Przygotowanie:


Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozrobienia rozczynu drożdżowego (jeżeli używamy suchych drożdży to pomijamy ten punk i wszystkie składniki wyrabiamy razem).

Drożdże rozdrabniamy w kubeczku z łyżeczką cukru. Wlewamy do kubka 3 łyżki mleka i rozrabiamy z 3 łyżkami przesianej mąki. Nakrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w suchym i ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

W czasie wyrastania drożdży wyrabiamy kruszonkę - masło roztapiamy i w miseczce łączymy z cukrem i mąką. Wstawiamy kruszonkę wymieszaną łyżką do lodówki w celu schłodzenia.

Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę, sól, cukier, wrzucamy jajko, ciepłe mleko oraz masło i łączymy z wyrośniętym rozczynem drożdżowym. Wyrabiamy ciasto ręcznie przez około 15 minut ub też mikserem przez około 5 minut. Gotowe ciasto powinno być pulchne, miękkie i nie przyklejać się do dłoni.
Dno miski podsypujemy odrobiną mąki, wkładamy tam ciasto i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około godziny).

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość delikatnie zagnieść je ponownie i rozdzielić na tyle części ile chałek chcemy upiec.
Kolejnym krokiem jest podział na 3 części każdej z przygotowanych porcji na chałki. 
Ręcznie wałkujemy ciasto na 3 równe wałki - długość około 30-35 cm i pleciemy je jak warkocz (na przemian). Oba końce warkocza zlepić i zawinąć do środka.

Chałkę ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na około 15 minut na pergaminie, który przygotowujemy już do pieczenia.
Po tym czasie smarujemy bułeczkę roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Wstawiamy ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra - dół) na około 30 - 35 minut (do uzyskania złotego koloru).

Podajemy z masłem, konfiturą, miodem lub rwiemy "na sucho".

Smacznego :)





 

2 komentarze: