piątek, 4 października 2019

Puszyste gofry na maślance





Kto powiedział, że gofry muszą być nudne? Ja uwielbiam te chrupiące i jednocześnie puszyste w środku i z mnóstwem pysznych dodatków, które można według uznania wykładać na nasze domowe wypieki.
 Bardzo istotną rolę w wypiekaniu gofrów odgrywa gofrownica. Ważne aby miała dużą moc, wtedy gofry wychodzą chrupiące i nie są gumiaste :)








Składniki (na 25 małych lub ok 14 dużych gofrów):

2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki maślanki naturalnej
szczypta soli
2 jajka (oddzielnie  żółtka i białka)
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju rzepakowego
ok 3 łyżeczek cukru (opcjonalnie)

+ Ulubione dodatki do podania 








Przygotowanie:

Przygotowanie do wypiekania gofrów należy rozpocząć od włączenia gofrownicy, aby się nam dobrze rozgrzała.
W czasie nagrzewania urządzenia do dużej miski przesiewamy mąkę i wszystkie składniki oprócz białek i soli, które ubijamy do sztywną pianę w osobnym naczyniu.
Wszystkie składniki oprócz piany dokładnie miksujemy. Kiedy konsystencja jest gładka, drewniana szpatułka przekładamy piane jajeczna i delikatnie mieszamy.
Wykładamy porcje ciasta (tak aby zakryła dno tortownicy) i pieczemy do, az gofry będą rumiane (ok 2-3 minut).

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :) 




 

2 komentarze:

  1. O, ale świetny przepis! zapisałam sobie, uwielbiamy gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ostatnio te gofry na maślance z https://najlepszewkuchni.pl/produkty i faktycznie muszę przyznać, że są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń