Kto powiedział, że gofry muszą być nudne? Ja uwielbiam te chrupiące i jednocześnie puszyste w środku i z mnóstwem pysznych dodatków, które można według uznania wykładać na nasze domowe wypieki.
Bardzo istotną rolę w wypiekaniu gofrów odgrywa gofrownica. Ważne aby miała dużą moc, wtedy gofry wychodzą chrupiące i nie są gumiaste :)
Składniki (na 25 małych lub ok 14 dużych gofrów):
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki maślanki naturalnej
szczypta soli
2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju rzepakowego
ok 3 łyżeczek cukru (opcjonalnie)
+ Ulubione dodatki do podania
Przygotowanie:
Przygotowanie do wypiekania gofrów należy rozpocząć od włączenia gofrownicy, aby się nam dobrze rozgrzała.
W czasie nagrzewania urządzenia do dużej miski przesiewamy mąkę i wszystkie składniki oprócz białek i soli, które ubijamy do sztywną pianę w osobnym naczyniu.
Wszystkie składniki oprócz piany dokładnie miksujemy. Kiedy konsystencja jest gładka, drewniana szpatułka przekładamy piane jajeczna i delikatnie mieszamy.
Wykładamy porcje ciasta (tak aby zakryła dno tortownicy) i pieczemy do, az gofry będą rumiane (ok 2-3 minut).
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
O, ale świetny przepis! zapisałam sobie, uwielbiamy gofry :)
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio te gofry na maślance z https://najlepszewkuchni.pl/produkty i faktycznie muszę przyznać, że są bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń