wtorek, 30 kwietnia 2019

Babeczki bananowe bez cukru





Babeczki bananowe nie muszą być traktowane jedynie jako deser. Te bez dodatku cukru (słodzone jedynie smakiem dojrzałych bananów z dodatkiem gorzkiej czekolady idealnie sprawdzą się na śniadanie lub na drugie śniadanie do torebki lub szkoły.



Składniki (12 sztuk):

125 ml oleju roślinnego
3 banany (muszą być bardzo miękkie i dojrzałe)
2 jajka 
250 g mąki
1/2 łyżeczki sody
łyżeczka proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady






Przygotowanie:

Przygotować 2 miseczki. Banany rozgniatamy dokładnie widelcem w misce numer jeden. W drugiej misce również widelcem dokładnie mieszamy rozbite jajka razem z olejem roślinnym. Do płynnych składników przesiać mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Na koniec łyżka połączyć wszystkie składniki z rozgniecionymi wcześniej bananami.
Czekoladę kruszymy na małe kawałki i wsypujemy do masy. Mieszamy.

Masę bananową wykładać do przygotowanych foremek na muffinki wyłożonych foremkami. Piec
20 -22 minuty w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.

Smacznego :)



 

1 komentarz: