poniedziałek, 11 czerwca 2018

Kompot z czereśni (smaki lata)





Kto z nas nie lubi wiosny i lata? Za to ciepło za oknami, zapach kwiatów i trawy i w końcu za świeże warzywa i owoce? Cały rok czekamy na te pełne słońca dary natury, które smakują zupełnie inaczej od tych kupowanych zimą w sklepach.
Pamiętam te pyszne domowe kompoty robione przez Babcię, które gasiły dziecięce pragnienie. Takie proste i soczysto kolorowe. Takie, które nie posiadały sztucznych barwników, tylko to co w owocach najlepsze - cały ich smak :)






Składniki:

1,5 kg czereśni
5 litrów wody
cukier do smaku






Przygotowanie:

Przygotowanie kompotu z czereśni, ale i z innych owoców jest niezwykle proste. Wystarczy umyć owoce, oczyścić je z łodyżek i umieścić w garnku. Zalać wodą i zagotować. Na koniec dodajemy cukier do smaku. 
Kompot jest pyszny do picia, ale również podawany do makaronu jako zupa owocowa.

 Smacznego :)




 

2 komentarze:

  1. 5 l wody na 1kg czereśni? To ma być kompot? Chyba jakieś popłuczyny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panie Jerzy, tak jak odpisywałam na facebooku, tak odpisze i tutaj :) Kompot, który robię, jest ulubionym napojem do obiadu mojego dziecka. Polecam również dodanie świeżej mięty. Taką "luźniejszą" wersję robię na użytek bieżący, a nie do słoików :) Pozdrawiam :)

      Usuń