środa, 21 grudnia 2016

Tradycyjne śledzie w oleju z cebulką




Tradycyjne śledzie z cebulką w oleju nie były moją ulubiona potrawą w dzieciństwie. Bardzo długo nie mogłam się do nich przekonać, do momentu kiedy podczas jednej z Wigilii ich spróbowałam. To był przełom, ponieważ obecnie to trójskładnikowe danie bardzo lubię.
Świetnie sprawdzają się również na imprezach.
Spróbujcie :) 






Składniki:

800g  płatów śledzia (matjasów)
olej rzepakowy
2 duże cebule






 Przygotowanie:

Śledzie myjemy i moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę (wodę można po pół godzinie zmienić). 
Cebulę kroimy w piórka i na przemian układamy w słoiku z pokrojonym śledziem. Wypełniamy słoik ( u mnie wyszły 3 średnie słoiki), aż po brzegi i zalewamy olejem tak, aby wszystko zostało zakryte. Zakręcamy wieczkiem i pozostawiamy na noc w lodówce.

Smacznego :)



 
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz