wtorek, 6 grudnia 2016

Czekoladowe ciasto fasolowe bez cukru





 Nie każde ciasto musi posiadać w sobie mąkę i cukier i być smaczne.
Przedstawiam Wam fasolowe ciasto z bananami, bez cukru i mąki.
Aby ciasto było słodkie, polecam użycie bardzo dojrzałych bananów, ewentualnie dodanie 2-3 łyżek ksylitolu zamiast cukru.
Spróbujcie :)


Składniki:

3 duże dojrzałe banany
3 puszki czerwonej fasoli (bez zalewy)
2-3 łyżki ksylitolu
łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
tabliczka gorzkiej czekolady
4 jajka
3 łyżki naturalnego kakao




       



Przygotowanie:

Fasolę odcedzamy i razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami ciasta  wkładamy do miski i blendujemy ( uwaga! czekoladę należy wcześniej rozpuścić i delikatnie przestudzić).
Z racji tego, że samo przygotowanie masy ciasta jest niezwykle szybkie i proste, wcześniej rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem i wykładamy podłużną foremkę 12 cm x 32 cm papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na około 50 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone).
Ciasto w środku jest mocno zbite i dość mokre. Możemy dla dodatkowego urozmaicenia polać spękaną górę upieczonego fasolowego rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Smacznego :)



 



   

        zBLOGowani.pl
   


2 komentarze:

  1. wygląda rewelacyjnie! pyszne połączenie składników

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zdrowe, mocno czekoladowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń