wtorek, 20 grudnia 2016

Kompot z suszu na Wigilię





Na stole Wigilijnym w moim Domu nigdy nie zabrakło kompotu z suszu.Kiedyś owoce na taki kompot suszyła moja Babcia, a teraz można je dostać praktycznie w każdym sklepie. Żadne jednak nie smakują jak te z jabłek zerwanych z drzewek owocowych w przydomowym ogródku.
Kompot z suszu jest podczas Wigilii idealnym dodatkiem do racuchów z wody.
A jakie rarytasy znajdują się na Waszych świątecznych stołach? :)








Składniki:
duża garść suszonych jabłek
ok 5 suszonych gruszek
 6 suszonych śliwek
goździki (wrzucam ok 8 sztuk)
brązowy cukier do smaku
3 litry wody





Przygotowanie:

Wodę wlewam do dużego garnka i zagotowuje. Suszone owoce opłukuje i kiedy woda zaczyna wrzeć wrzucam. Gotuje na małym ogniu około 5 minut. Dorzucam goździki i dosładzam do smaku. Pozostawiam pod przykryciem na kilka godzin, aby kompot nabrał "mocy".

Smacznego :)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz