wtorek, 22 października 2013

Szpinakowy Torcik :)

Co zjeść, aby było i smacznie i zdrowo?
Dodatkowo jeszcze, co zrobić żeby dzieci nie marudziły przy jedzeniu? 
Moja propozycja na obiad to prosty i fajnie wyglądający torcik szpinakowy :)


Jak go zrobić?

Farsz:
Opakowanie szpinaku mrożonego lub 0,5 kg brykietu
2 łyzki mąki
masło
przyprawy do smaku
3 ząbki czosnku
żółty ser
opcjonalnie ser feta

Ciasto naleśnikowe:
mąka
mleko
woda
2 jajka
sól
pieprz
odrobina oleju

Muszę przyznać, że ciasto naleśnikowe zazwyczaj robię "na oko" i zawsze wychodzi mi pulchne. W związku z tym nie podaję proporcji :)
Po wymieszaniu składników na ciasto naleśnikowe ( mleko w stosunku do wody 3/4), nalezy odstawić je na ok pół godziny, aby zaczęło pracować. Samo mieszanie powinno również trwać ok 8-10 minut. Do wykonania torciku potrzebujemy 10 sztuk.

Najlepszą zasadą robienia ciasta jest zasada :" potrzebny jest mężczyzna do zrobienia dobrego ciasta naeśnikowego" ;)

Farsz szpinakowy- na rozgrzanym maśle podsmażyć 2 łyżki mąki i dodać pół kg szpinaku rozmrożonego. Poddusić, przyprawić do smaku (bazylia, oregano, pieprz,sól, 3 ząbki czosnku, papryka ostra itp).  Szpinak bardzo dobrze smakuje w połaczeniu z serem feta (nie jest to konieczne). Przekładać naleśniki szpinakiem, który posypać żółtym startym serem. Torcik zapiec w piekarniku przez ok 10 minut. Podawać z sosem pieczarkowym z cebuką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz