Mikado to ciasto dla słodyczowych łasuchów. Słodkie, intensywne w smaku, aromatyczne i polane warstwą czekolady. Idealnie sprawdza się w warunkach świątecznych, ale również do kawy.
Placki można upiec na kilka dni przed przełożeniem go masą.
Przepis z zeszytu mojej Mamy Kochanej, także polecam podwójnie :)
Skusicie się na małe łasuchowanie? :)
Składniki (ciasto):
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczanej
1 jajko,
5 dkg margaryny
3 łyżki mleka
4 łyżki miodu
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru
Składniki (masa):
0,5l mleka
2 łyżeczki cukru
25dag masła lub margaryny
2/3 szklanki cukru
budyń śmietankowy
Składniki (polewa):
100g masła lub margaryny
50g kakao
120g cukru pudru
4 łyżki mleka
50g kakao
120g cukru pudru
4 łyżki mleka
Przygotowanie:
Margarynę, mleko, miód, kakao i cukier - zagotować i przestudzić.
Do ostudzonej masy dodajemy mąkę z sodą i jajkiem i zagniatamy.
Dzielimy ciasto na 6-7 równych kawałków. Rozwałkujemy każdy z nich na średnicę okrągłej formy do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 8-10 minut każdy placek. Placki będą po wyjęciu z piekarnika kruche i twarde.
Budyń gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Studzimy.
Następnie masło miksujemy z cukrem do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Stopniowo po łyżce dodajemy przestudzony budyń.
Gotową masą przekładamy placki (oprócz górnej warstwy).
Margarynę na polewę rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier puder, kakao oraz mleko i mieszając łączymy składniki. Nie doprowadzamy do zagotowania.
Jeszcze ciepłą polewą polewamy górę ciasta.
Wstawiamy je na noc lub około 12 godzin do zimnego miejsca, aż zmięknie.
Zrobię, wygląda niesamowicie pysznie :)
OdpowiedzUsuńKochana, zdecydowanie zrobię! Wygląda przepysznie, tylko do kremu budyniowego dodam albo syrop do kawy albo jakiejś nalewki, bo trochę wydaje mi się mdławy, chyba, że Twój taki nie wychodzi ;)Piękne i apetyczne fotki.
OdpowiedzUsuńFajnie ale coś nie tak z masą, najpierw napisano 2 łyżeczki cukru, potem 2/3 szklanki cukru. O jaki cukier chodzi z tymi łyżeczkami? Wanilinowy? :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne. Polecam❤️
OdpowiedzUsuń