środa, 11 maja 2016

Jaglany deser rabarbarowy z pomarańczowym chia i borówkami





Kasza jaglana daje nam dużo swobody w interpretacji potraw, które przygotowujemy. Pasuje do niej mięso, pasują owoce. Nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna co możemy często wykorzystać w domowej diecie. Zachęcam do łączenia smaków, poznania jej uroków i cieszenia się smakami wiosny.
Zapraszam na Jaglany Wtorek w środę :)








Składniki (3 porcje):


50g kaszy jaglanej
2 łyżki śmietany słodkiej
łyżeczka miodu (może być więcej lub mniej według upodobań)
2 laski rabarbaru
3 łyżki cukru
50g borówek
4 łyżeczki nasion chia
sok z 1 pomarańczy
płatki migdałowe











Przygotowanie:


 Nasiona chia zalewamy sokiem z pomarańczy pozostawiamy w lodówce pod przykryciem na minimum godzinę.

Kaszę jaglana gotujemy w nieosolonej wodzie. Studzimy.
Po przestudzeniu mieszamy dokładnie ze śmietana i miodem.

Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, słodzimy i na małym ogniu dusimy ok 5 minut do uzyskania konsystencji dżemu z dużymi kawałkami owoców (nie powinien być twardy).

Do szklanek wsypujemy na dno po kilka sztuk borówek, które przykrywamy warstwą pomarańczowego chia. Na szałwię wykładamy 2 łyżki kaszy oraz na niej 3-4 łyżki rabarbaru. Całość przykrywamy kolejna warstwa kaszy jaglanej, borówkami oraz płatkami migdałowymi.
Uwaga! Warto schłodzić przed podaniem.

Smacznego :)




 



 

1 komentarz: