Niedawno wybrałam się ze swoją siostrą na zakupy. Postanowiłyśmy, że zjemy coś na miejscu. Sałatka, którą wybrałam była tak smaczna, że postanowiłam ją odtworzyć.
Rozpoczynając JAGLANE WTORKI stwierdziłam, że moja wersja fistaszkowej sałatki będzie zawierała kaszę jaglaną, którą bardzo lubię.
Składniki:
dojrzałe mango
duża pierś z kurczaka
przyprawa gyros
2 marchewki
1/2 ogórka zielonego
papryka czerwona
saszetka kaszy jaglanej
garść roszponki
2 garści miksu sałat
4 łyżki masła orzechowego
łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kurczaka drobno kroimy i podsmażamy na patelni z przyprawą gyros.
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (studzimy).
Paprykę oraz ogórek myjemy i kroimy w słupki ok 2 cm długości. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Mango obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i kroimy w drobną kostkę.
Masło, sok z cytryny, sos sojowy oraz oliwę dokładnie mieszamy(możemy dodać garść rozdrobnionych fistaszków). Sos będzie ciemny i gęsty. Jeżeli chcemy, aby konsystencja była bardziej płynna, możemy dodać więcej oliwy.
Wszystkie składniki (oprócz sosu) łączymy. Z sosem podajemy, tuż przed zjedzeniem.
Smacznego :)
Bardzo lubię mango - fajny, jeszcze inny sposób na wykorzystanie tego pyszgo owocu. :)Piękne, wiosenne zdjęcia
OdpowiedzUsuńBajecznie kolorowa ta Twoja sałatka i do tego ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńDo tego koniecznie kolendra! :)
OdpowiedzUsuńHaha też jadłam ją wczoraj i od wczoraj szukam Przepisu jak ją wykonać :D też dałabym kolendrę :)
OdpowiedzUsuńNawet wiem skąd pochodzi sałatka którą tak pokochałaś bo pracuję w tej samej firmie :D
OdpowiedzUsuńChciałam tylko dopytać czy użyłaś jasnego czy ciemnego sosu sojowego do stworzenia dressingu?
Pozdrawiam!