niedziela, 6 marca 2016

Zupa krem z pieczonej marchewki z mleczkiem kokosowym i sokiem z pomarańczy




Gęsta i bardzo aromatyczna zupa krem o słodko-pikantnym smaku. Mocno rozgrzewająca, dzięki imbirowi i niezwykle pachnąca pieczonym czosnkiem to coś co z pewnością bardzo fajnie rozpocznie nowy tydzień :)
A Wy lubicie zupę z marchewki? :)






Składniki:


kg marchewki
duża cebula
3 ząbki czosnku
szklanka bulionu warzywnego
puszka mleczka kokosowego (400ml)
sok z połowy pomarańczy
1/2 łyżeczki chilli
szczypta imbiru w proszku
sól, pieprz
1/2 jabłka
2 łyżki oliwy



   

 Przygotowanie:

Marchewkę, cebulę i czosnek obieramy. Cebulę nacinamy, marchewkę przecinamy na pół i pieczemy w 175 stopniach przez ok 50 minut.
W garnku rozgrzewamy oliwę, ścieramy upieczony czosnek i kroimy cebulę, delikatnie podsmażamy. 
Po 2 minutach dodajemy marchewkę, jabłko i zalewamy bulionem warzywnym.
Zagotowujemy. Przestudzamy, dodajemy sok z pomarańczy, mleczko kokosowe i doprawiamy imbirem, chilli, sola i pieprzem. Blendujemy.

Podajemy na gorąco :)

Smacznego :)   


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz