środa, 16 marca 2016

Prosty chleb pszenno-żytni





Najprostszy chleb jaki robiłam to właśnie ten :) Wprawdzie nie na zakwasie, ale zdecydowanie należy do tych, które zawsze się udają, są pulchne z chrupiącą skórką. Zaletą chleba pieczonego w domu jest zapach, który roznosi się przez kilka kolejnych godzin po jego pieczeniu, smak, którego nie da się zastąpić chlebem sklepowym i świeżość, o którą zawsze można liczyć po upieczeniu. Uwaga! Bochenek jest naprawdę duży, wiec jeżeli chcecie upiec mniejszy to proporcjonalnie zmniejszcie proporcje składników :)






Składniki:

100g mąki żytniej
600g mąki pszennej chlebowej
300ml ciepłej wody (nie gorącej)
150ml mleka ciepłego
płaska łyżeczka cukru
2,5 łyżeczki soli
7g drożdży instant
25g masła 







Przygotowanie:

Ciasto można wyrobić na dwa sposoby. Włożyć wszystkie składniki do maszynki do pieczenia chleba lub też wyrobić je ręcznie.
W przypadku tej drugiej opcji wszystkie suche składniki po przesianiu mąki i dodaniu ciepłego masła mieszamy i podlewamy mlekiem oraz wodą, ugniatając. W razie potrzeby miskę należy podsypać mąką. Ciasto należy wyrabiać około 10-15 minut, aż będzie pulchne i elastyczne.
Pozostawić w misce do podwojenia objętości w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.

Po wyrośnięciu uderzyć w ciasto i ponownie wyrobić dość szybko. Uformować chleb. Przykryć ściereczką i odczekać do ponownego urośnięcia.
Po tym czasie naciąć według uznania ciasto, opruszyć mąką i wstawić do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec około 25 minut, aż skórka będzie zarumieniona.

Smacznego  :)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz